`

FARM: Tot mai mulți formatori agricoli instruiți în Agricultura Conservativă

12 decembrie 2019
4 minute
sa citesti

Federația Agricultorilor din Moldova FARM dezvoltă cu succes programul de instruire a formatorilor agricoli, organizat de UCIP-IFAD cu suportul financiar FMG, al Programului Rural de Reziliență Economico-Climatică incluzivă cu genericul ”Agricultura conservativă”. Începând cu 07 decembrie curent, astăzi, 12 decembrie 2019, își finalizează lucrările deja al doilea seminar de instruire cu participarea producătorilor agricoli și membri ai FARM.

În cadrul seminarului din 07-09 decembrie curent, participanții au urmărit prelegerile domnului Mihail Rurac, dr., conf. univ., la subiecte ce au vizat implementarea Agriculturii Conservative, recomandari generale și specifice, menținerea permanetă a solului acoperit cu reziduri de plante și plante de acoperire, mașini și utilaje utilizate în AC etc.

Despre ”Agricultura Conservativă – măsură de adaptare la schimbările climatice” auditoriul a fost instruit de către domnul Boris Boincean, dr., hab., prof. cercet., subiectul ” Eficiența economică a aplicării AC. Importanța economică și impactul aplicării AC, eficiența economică a aplicării AC” fiind dezvoltat de către domnul Grigore Baltag, dr.,conf.univ. De asemenea, participanții la seminare au luat cunoștință și de prelegerile domnului Volosciuc Leonid, dr., hab., prof. cercet., care a relevat despre managementul integrat al agenților patogeni ai bolilor în AC, managementul integrat al dăunătorilor în AC, analiza comparativă a managementului integrat al organismelor dăunătoare în AC etc.

În a treia zi a seminarului a urmat partea practică, participanții la seminare deplasându-se spre lotul demonstrativ al domnului Veaceslav Cernîi, la Edineț, unde Boris Boincean a relevat experiențele în domeniul Agriculturii Conservative, semănatul culturilor cerealiere în AC, problemele specifice la semănatul culturilor în AC și rezultatele obținute. De asemenea, a avut loc demonstrarea practicilor și a tehnicii utilizate în AC, fiind punctată Importanța perdelelor forestiere și a înierbării în AC. Gazda reuniunii, Veaceslav Cernîi, i-a informat pe oaspeți despre specificul agriculturii conservative în condițiile noastre, aducând exemple concludente din vasta sa experiență.

Pe finalul evenimentului, reprezentantul UCIP-IFAD le-a înmânat participanților Certificate de participare la programul de instruire a formatorilor agricoli, organizate de UCIP-IFAD cu suportul financiar FMG, al Programului Rural de Reziliență Economico-Climatică incluzivă cu genericul ”Agricultura Conservativă”.

Noutati Similare