`

Lucia Ceban

3 minute
sa citesti

Lucia Ceban

lucia

Istoria Luciei Ceban din Cotiujenii Mari, Șoldănești, este una de succes absolut. În doar doi ani a beneficiat de instruiri, a obținut o finanțare nerambursabilă, a procurat utilaje costisitoare și continuă să-și dezvolte afacerea, iar familia o susține în tot ce face. De profesie dna Lucia este educatoare la grădiniță. Timp de 15 ani a crescut sute de copii la grădinița din sat, fiindu-le ca o mamă, însă, pentru a avea un venit suficient, dar și pentru a nu pleca din țară a ales să ia în arendă pământ. La început avea 127 ha de teren agricol.

Primul a pornit-o pe calea afacerilor soțul, Alexei. Când au văzut că sunt nevoiți să vândă la preț de nimic ceea ce cresc timp de un an, s-au întrebat de ce nu și-ar prelucra ei înșiși propria producție. Atunci, dna Lucia a decis că e timpul să se apuce și ea de afaceri. „Mi-am zis: dă să fac, de ce să nu pot? Am încercat și am fost încurajată.”

Doar în doi ani a ajuns să administreze o moară de grîu, o moară de porumb, o alta de nutreț pentru animale și o oloiniță. În cadrul programului Pare 1+1 a beneficiat de finanțare pentru o linie de îmbuteliere a uleiului și de împachetare a făinii de porumb.

”Am riscat să iau credite spunînd la început că nu am nimic ce pune în gaj decît terenurile și moara. Am făcut și plan de afaceri. După un control pe teritoriu, am spus ce planuri am și că într-adevăr am nevoie de un credit pentru a realiza cele propuse,” spune Lucia Ceban.

A hotărât să facă și o moară de grîu, mai ales că prețul la grîu era mic, iar moara din sat era veche și inutilizabilă. Moara a început să funționeze în anul 2004.

”Am depus mult suflet în ceea ce am făcut pînă acuma. Lucrez deseori cu creditele și îmi place să fiu punctuală ca să le reîntorc la timp. La bancă nu am avut probleme niciodată. Toată vremea ne-au mers în întîmpinare,” remarcă dna Lucia.

După doi ani a deschis o brutărie. Brutăria s-a dovedit a fi necesară, deoarece până atunci pîinea comercializată în sat era adusă de la brutăriile din raion. De asemenea erau dificultăți la realizarea comenzilor pentru nunți, botezuri și înmormântări. Banii investiți în această afacere au fost un credit bancar de 70 mii dolari care i-a ajutat să pună pe roate afacerea. Și-a lărgit astfel activitatea.

Pe terenurile agricole pe care le deține cultivă nu doar cereale, dar și legume. Afacerea prosperă din 2005. Prețurile, spune dna Lucia: ”Le-am vrea puțin mai bune, dar piața dictează cursul. Oricum, găsim soluția și stabilim un preț rezonabil.”

În proprietate are 400 ha proprii, 350 ha arendate și cultivă porumb, floarea-soarelui, soia, orz, rapiță. Recolta de grîu diferă, între 3-3,5 tone/ha. Dacă anul este mai favorabil, atunci poate ajunge la 4 tone/ha.

lucia2

”Totul depinde de climă. Chiar și oaspeților străini le-am spus asta. Vreau să activez în țara mea. Avem o livadă de pruni, o livadă de mere. Aș mai vrea un frigider. E greu să realizez acuma în stare proaspătă fructele. Situația care s-a creat dintre Ucraina și Rusia ne afectează puțin realizarea pe piață a producției,” spune doamna.

Familia este sprijinul principal al d-nei. Lucrează împreună cu soțul. Feciorul de asemenea ajută la prosperarea afacerii. Fiica o încurajează de peste hotarele țării.

”Să nu vă fie teamă să faceți primul pas. Este posibil de realizat ceva doar dacă ai optimism și încredere în sine. E foarte bine dacă faceți o afacere acasă. E cel mai bine să ne implicăm, să fim receptivi dacă apar oportunități, anumite proiecte,” recomandă antreprenoarea doamnelor care vor să inițieze o afacere în agricultură.

[[en]]More Stories[[ro]]Mai multe istorii