`

Maria Darii

4 minute
sa citesti

Perseverenta d-nei Maria Darii de la Drochia

maria

Înițierea propriei afaceri în agricultură a fost o soluție pentru redresarea bugetului familial și pentru realizarea viselor.

De profesie, Maria Darii este agronom. A absolvit Universitatea Agrară din Moldova. În anii ’98, cînd deja avuse loc desființarea colhozurilor, a decis să-și înființeze propria afacere în agricultură, practicînd creșterea legumelor.

Dna Maria este membră a Federației Agricultorilor din Moldova ”FARM” din anul 2001. De asemenea, beneficiază de toate serviciile Federației și prestează servicii de consultanță pentru alți membri în cadrul Organizației Regionale din Drochia.

„Am muncit în cîmp de mică și mi-a plăcut ceea ce vedeam drept rezultat al muncii – roadele adunate,” spune femeia. Afacerea d-nei Maria are 16 ani de activitate.

A început împreună cu familia de la 16 ari de pămînt. Între timp a reușit să construiască sere pentru cultivarea mai multor tipuri de legume: castraveți, varză, ardei, roșii. Prețul este stabilit în dependență de cerințele pieței.

Actualmente dna Maria cultivă și produse ecologice. A fost nevoie de 6 ani ca să treacă la această tehnologie. După 3 ani de convenție au curățat bine solul de substanțe nocive și au diminuat cantitățile de chimicate prezente în sol. Începînd cu anul 2012 au obținut certificatul de producere a produselor ecologice.

Pe moment, pămîntul este prelucrat cu motocultivatorul cu introducerea îngrășămintelor organice de la bovine, oi și păsări. Semințele au fost aduse pentru început de la Tiraspol, apoi cultivate în serele proprii. Un an se pun semințe de elită, 2 ani semințe proprii. Original?, dna Maria prelucrează solul cu lapte degresat o dată pe săptămînă pentru combaterea și prevenirea bolilor la tomate și ardei.

Dna afirmă: ”Dacă vrei să obții rezultate bune, trebuie să te conformezi nemijlocit cerințelor pieței și standardelor agricole.”

maria3

*  *  *

Maria Darii: ”Nu m-am gîndit că o să cultiv broccoli sau conopidă. Am pus de încercare la început. Actualmente, oamenii sunt interesați nu doar de aspect, dar și de gust. La început oamenii erau mai rezervați, acuma cererea este destul de mare.”

Din anul 2008 lucrează cu primăriile de pe teritoriul raionului Drochia și asigură cu legume, inclusiv cartofi, varză, sfeclă roșie, ceapă, morcov grădinițele și școlile. Responsabilitatea asumată o determină să folosească îngrășăminte naturale, fiind sănătoase și mai puțin costisitoare.

Nu este o femeie de oficiu, iubește munca la pămînt și este susținută de familie. Are 2 fete și un băiat, și nepoței care o susțin cu mare drag. Soțul, la fel agronom, este cel care o ajută în toate deciziile pe care le iau împreună.

Maria Darii: ”M-am convins că mișcarea este sănătate. E bine să faci ceea ce îți place și să lași în urma ta ceva în care ai depus suflet.”

maria 2

Pentru viitor, dna are cîteva planuri de extindere, prin construcția a jumătate de ha de sere, deschiderea unei mini-ferme de păsări ecologice: găini și curcani. Antreprenoarea vrea să ofere o alimentație sănătoasă atît familiei sale, cît și cumpărătorilor.

”Aș sugera doamnelor care vor să se lanseze în afaceri în agricultură să testeze întâi ideea pe care vor s-o implementeze. Pot începe cu o seră mică. Trebuie să vezi dacă îți place îndeajuns ceea ce vrei să practici. E foarte bine cînd familia te ajută și te susține. Și dacă ai răbdare și suficientă ambiție reușești. Nu în ultimul rînd, trebuie să fii optimist, dacă într-un an roadele nu sunt pe măsura așteptărilor.”

”E păcat ca așa pămînturi să nu fie lucrate și e regretabil că generațiile tinere pleacă din țară. Suntem o țarț agrarț și este bine ca să cultivăm legumele pe soluri fără nitrați. Pămînturile noastre sunt aur,” spune dna Maria Darii.

[[en]]More Stories[[ro]]Mai multe istorii