`

Marin Iulia

5 minute
sa citesti

Marin Iulia

Producerea legumelor în sere - afacere profitabilă în agricultură

Iulia Marin activează în calitate de conducător al gospodăriei ţărăneşti „Marin Iulia" din anul 2005. Gospodăria activează în satul Sadîc, raionul Cantemir. Este energică, onestă şi corectă în business, fiind hotărâtă să-şi creeze ea însuşi succesul în viaţă.

Din anul 2005 produce legume în câmp deschis, cu implementarea diferitor tehnologii avansate ca: mulcirea solului, utilizarea materialului protector Agril, irigarea prin picurare concomitent cu administrarea microelementelor, folosirea hibrizilor înalt productivi şi cu o precocitate extra-timpurie, etc.

sadic1

După o analiză minuţioasă a pieţei de legume din Republica Moldova şi a oportunităţilor de dezvoltare a unei afaceri proprii, antreprenoarea a ajuns la concluzia că este posibil de a iniţia activitatea în domeniul creşterii legumelor în spaţii protejate.

Pe parcursul anului 2010, Iulia Marin a vizitat gospodării similare, analizând minuţios toate aspectele acestei activităţi (economice şi tehnologice).

Între timp a devenit membru a A.O. „Fermer Agroinform", Cantemir care face parte din reţeaua Federației Agricultorilor din Moldova ”FARM” şi a beneficiat de consultanţă complexă la lansarea şi dezvoltarea producerii legumelor în sere. Astfel, a avut acces la cele mai noi metode privind producerea legumelor în sere şi toate noţiunile despre construcţiile utilizate la protejarea culturilor legumicole. A obţinut toate instrucţiunile privind pregătirea materialului pentru însămânţarea culturilor, precum şi pregătirea spaţiilor şi terenurilor pentru înfiinţarea culturilor. Nu în ultimul rând, fermierul a fost familiarizat şi cu elementele de eficienţă economică, cu măsurile de protejare a mediului şi posibilităţi de accesare a resurselor financiare (inclusiv subvenţii).

Ulterior, Iulia Marin a început construcţia serelor. S-a lansat în afacere cu 100 mii lei capital propriu şi a construit două sere cu carcasa de lemn şi suprafaţa de 800 metri pătraţi.

Din start, şi-a asigurat accesul la resurse de apă, instalând şi un sistem de irigare prin picurare. În sere au fost cultivaţi castraveţi şi roşii. Seminţele de calitate au fost procurate de la întreprinderea specializată „VadalexAgro".

În anul 2011, întreprinderea a obţinut rezultate bune. Acestea se datorează, nu în ultimul rând, atenţiei sporite acordate dezvoltării fiziologice a plantelor, şi anume: plantele erau irigate o dată la două zile asigurând cantităţile optime de irigare, fertilizarea plantelor era efectuată atât la rădăcină, cât şi foliară, pentru asigurarea legumelor cu micro şi macroelementele necesare pentru sporirea calităţii şi recoltei la o unitate de suprafaţă.

Toate aceste aspecte, alături de orientarea din start spre creşterea intensivă a legumelor, au permis obţinerea unor recolte înalte. Roşiile sunt culese de trei ori pe săptămână, în medie, se recoltează câte 250 kg de legume la o recoltare. Castraveţii sunt culeşi zilnic, în medie, se recoltează câte 200 kg de legume la o recoltare.

sadic2

În prezent, adică de la începutul anului 2011 preţul mediu de realizare a castraveţilor a constituit 12 lei/kg, majoritatea legumelor fiind livrate pe piaţa angro din Comrat. Roşiile sunt comercializate la preţul mediu de 15 lei/kg.

Tehnologia intensivă aplicată de întreprindere este orientată la sporirea recoltei de legume la o unitate de suprafaţă. Pentru viitor, se planifică obţinerea a peste 6 t roşii la sezon si circa 10-15 t de castraveţi.

Succesul acestei noi afaceri, obţinut la numai câteva luni de activitate, îi permite Iuliei Marin să privească cu optimism spre viitor şi să facă planuri de extindere. Astfel, producătorul agricol deja planifică să-şi lărgească afacerea şi să mai construiască pe viitor încă două sere.

OR Cantemir

[[en]]More Stories[[ro]]Mai multe istorii