`

Silvia Gusacinschi

5 minute
sa citesti

Silvia Gusacinschi

Cultivarea cepei: afacere şi vocaţie

„Iniţierea propriei afaceri a fost o soluţie bună pentru redresarea situaţiei financiare a familiei noastre."- Silvia Gusacinschi

Familia Gusacinschi are 4 membri - soţii Silvia şi Ion şi cei doi feciori ai lor. Toată familia se ocupă de cultivarea cepei încă din anul 1999. Este o îndeletnicire care le-a asigurat existenţa mulţi ani la rând. Totul a început de la doar cei 20 ari de teren pe care au semănat ceapă, dar experienţa pe care au acumulat-o în timp le-a dat curajul să extindă suprafaţa cultivată.

În scurt timp au reuşit să demonstreze că doar muncind cu dăruire îţi poţi clădi o stare materială bună. Îşi dădeau prea bine seama că dacă vor mări suprafaţa în continuare, vor putea obţine şi un profit mai mare.

Din banii acumulaţi în urma realizării producţiei au procurat suplimentar încă două terenuri pe care de asemenea cultivă ceapa pentru seminţe.

În prezent, Gospodaria Tărănească „Silvia Gusacinschi" se extinde pe o suprafaţă proprie de 11,8 ha pe care cultivă floarea soarelui, grâu, porumb, ceapă de masă, ceapă de seminţe şi arpagic.

Îmbinând tradiţia şi tehnologia, familia Gusacinschi a reuşit să-şi consolideze afacerea. Din an în an recolta a crescut, iar calitatea producţiei era net superioară.

gus1

„Ca să gestionezi o afacere, este necesar să înveţi în permanenţă"- declară Silvia Gusacinschi. Fermierul a studiat minuţios literatura de specialitate, dar s-a informat şi navigând pe internet. În calitate de membru al Asociaţie Obşteşti „Agro- Cons", a primit toate instrucţiunile privind pregătirea materialului semincer, precum şi a terenului pentru însămânţare. A fost informată în permanenţă cu preţurile pe pieţele din Moldova, cât şi de peste hotare, s-au plasat la cererea producătorului ofertele pe site-ul AgraVista, ş.a. informaţie necesară.

Gospodăria nu a beneficiat de nici un credit, dorind să-şi lărgească afacerea doar prin puterile şi sursele proprii. Unul din fiii proprietarilor fiind plecat la munca peste hotare, i-a ajutat cu finanţe la procurarea unui tractor cu remorcă şi tehnica necesară pentru prelucrarea pământului (plug, boroană, stropitoare, 2 cultivatoare).

Fiind contabil de specialitate, proprietara terenului a menţionat că, pentru ţărani e important, să cunoască ce înseamnă marketingul şi cum să completeze şi să realizeze evidenţa actelor de contabilitate.

Un mare suport în afacere îl are de la soţul dânsei, el fiind agronom de specialitate, absolvind Colegiul Agricol Ţaul.

Un alt plus al gospodăriei este depozitul cu o capacitate de 200 tone, procurat de pe sursele proprii, şi unul arendat, cu aceeaşi capacitate, care se află chiar la periferiile satului natal.

Soţii Gusacinschi, pe parcursul anilor, au învăţat să folosească diferite unelte pentru a sorta din tot ceea ce alţii numesc „gunoi" , obţinând seminţe pe care le foloseau şi obţineau venituri însemnate.

gus2

Cultivând în 2010 ceapă, pe o suprafaţă de 5,4 ha, ei au obţinut 10 tone de ceapă de masă şi 1,7 tone de seminţe de ceapă pe care au realizat-o cu la preţul de 100 -120 lei. Gospodăria a obţinut în anul 2010 de pe urma comercializării cepei - 40 000 lei, rezultat îmbucurător pentru toată familia. Sămânţa de ceapă a fost folosită pentru semănarea terenurilor proprii şi doar mici cantităţi au fost comercializate.

Silvia Gusacinschi este convinsă că a găsit ocupaţia perfectă şi că acest business va asigura stabilitatea financiară a familiei sale de acum încolo. Pentru 2012 şi-au propus să extindă suprafaţa de ceapă cu 8 ha, 3 ha pe care le-au procurat recent, iar 5 ha pe care anul acesta a fost semănat grâu, vor fi cultivate cu ceapă de seminţe. O problemă pentru gospodăria familie Gusacinschi o reprezintă aprovizionare cu apă pentru irigare. Se gândesc pe viitor să „curăţe" cele două fântâni din apropierea terenului, pentru a le putea folosi ca sursă de aprovizionare în cazuri excepţionale.

„M-am convins că această activitate poate fi profitabilă, doar cu o singură condiţie - să fii în pas cu timpul, să accepţi ideea perfecţionării din mers, să nu te leneveşti să studiezi în continuare, dacă e nevoie."

OR Drochia

[[en]]More Stories[[ro]]Mai multe istorii