`

Struguri de aur

5 minute
sa citesti

Struguri de aur

Ne-am cooperat pentru a ne facilita activitatea

img_4750

Producătorii din localitatea Mileştii Mici au tradiţii de cultivare a strugurilor (în deosebi struguri de masă) şi fructelor, dar întâmpină dificultăţi la păstrarea şi comercializarea producţiei. Soluţionarea acestei probleme, cât şi informaţiile acumulate la instruirile organizate de Federația Agricultorilor din Moldova ”FARM”, au contribuit la asocierea a 7 gospodării ţărăneşti şi fondarea cooperativei de întreprinzător ,,Struguri de Aur".

Cooperativa de marketing "Struguri de Aur" a fost fondată în anul 2007 şi este formată din 10 membri – producători de struguri de masă, mere, piersici.

Cooperarea fermierilor a asigurat dezvoltarea lanţului valoric pentru sectorul de fructe al membrilor şi a permis comercializarea strugurilor la preţuri avantajoase în lunile reci ale anului. În anul 2009, cooperativa a obţinut licenţa pentru comercializarea pesticidelor.

„Ne-am cooperat pentru a ne facilita activitatea: împreună putem transporta producţia chiar şi peste hotare", afirmă preşedintele cooperativei, Mihai Slobozeanu.

În anul curent, cooperativa a dat în exploatare un frigider cu o capacitate de 120 tone.

La început era dificil de a găsi sau accesa o finanţare, deoarece întreprinderea nou fondată nu prezenta interes pentru instituţiile de finanţare. Reieşind din aceste considerente, membrii cooperativei au decis să contribuie personal la implementarea investiţiei de construcţie a frigiderului (procurând echipament de mâna a doua în stare ideală), dar au beneficiat şi de suportul acordat de Programul ASPA, implementat de Federația Agricultorilor din Moldova ”FARM”.

„La construcţia frigiderului am primit un suport financiar de 6 mii euro din partea Federația Agricultorilor din Moldova ”FARM”, restul banilor au fost investiţi de membrii cooperativei. Poate depozitul frigorific este de o capacitate mică, totuşi pentru început considerăm că vom obţine un preţ mai bun la producţie, iar veniturile vor fi un bun suport pentru dezvoltarea de mai departe a cooperativei", spune Slobozeanu.

Membrii cooperativei înfiinţează plantaţii de viţă de vie cu soiuri de struguri solicitaţi pe piaţa rusă.

„Cea mai parte din plantaţii o ocupă soiul Moldova pentru că este solicitat pe piaţa rusă – spre care ne orientăm la moment, pentru că nu suntem încă pregătiţi să ieşim pe cea europeană. Avem semnate contracte de vânzare a strugurilor la Minsk şi Moscova", afirmă preşedintele cooperativei.

img_4753

Pentru viitor, membrii cooperativei Struguri de Aur intenţionează să amenajeze o linie de ambalare a strugurilor şi fructelor pentru a deveni competitivi şi de a comercializa producţia pe piaţa internă, la reţelele de supermarket.

Membrii doresc să construiască un frigider de o capacitate mai mare şi să ajute şi alţi producători să comercializeze strugurii la preţuri avantajoase.

„Intenţionăm să achiziţionăm şi un tractor, pentru a face toate lucrările la timp şi la un preţ mai mic. Ne bucurăm de sprijinul oferit de Federația Agricultorilor din Moldova ”FARM”, care a adus specialişti şi ne-au instruit cum să lucrăm corect plantaţiile viticole. Am participat împreună la expoziţii internaţionale: în Antalia, Bulgaria, Kiev, unde am avut ocazia de a vedea cum lucrează fermierii conform tehnologiilor moderne. Sperăm să ajungem şi noi în curând la nivelul lor", spune Mihai Slobozeanu.

[[en]]More Stories[[ro]]Mai multe istorii