`

Vegetal Com

7 minute
sa citesti

Vegetal Com

Agricultorii trebuie să producă, iar cooperativa să se specializeze în vânzări

img_4083

Cooperativa Vegetal Com a fost creată la finele anului 2006, cu scopul de a facilita vânzările producţiei obţinute de membri. În anul 2007 au fost înregistrate primele vânzări prin intermediul cooperativei.

Membrii cooperativei sunt 9 gospodării ţărăneşti care produc legume, struguri de masă, dar şi cereale.

„Cooperativa prestează servicii de păstrare, vânzare a legumelor, aprovizionarea cu chimicale, îngrăşăminte, lăzi. Mai prestăm şi servicii de irigare. Unul dintre membri are tractoare şi prestează individual servicii mecanizate”, relatează preşedintele cooperativei, Victor Căpăstru.

Membrii cooperativei au înţeles că comercializarea producţiei prin intermediul cooperativei este mult mai avantajoasă, deoarece pot fi negociate preţuri rentabile reieşind din cantităţile mult mai mari pe care le va comercializa cooperativa. Din experienţele anterioare ei au învăţat că dacă nu găseşti cumpărători la timp, e foarte greu să-ţi vinzi marfa.

Domnul Victor Căpăstru afirmă că cel mai important rezultat obţinut până la moment de cooperativă este frigiderul construcţia căruia a fost începută în anul 2008, dar care actualmente este în funcţie şi are o capacitate de 100 tone.

img_4091

„În anul curent vom utiliza jumătate din capacitatea depozitului frigorific, nu pentru că nu dorim, dar pentru că recolta de struguri din anul curent a fost mică", mai spune preşedintele Vegetal Com.

img_4089

În anul 2007 cooperativa a comercializat legume în valoare de 200 mii lei. Au urmat ani dificili, când productivitatea la legume a fost redusă, dar membrii cooperativei au găsit soluţia optimă şi s-au reprofilat – au plantat împreună 6 hectare cu viţă de vie, soiuri de masă: Prezentabil, Arcadia, Codreanca, care din anul viitor vor intra pe rod.

Pentru viitor, membrii tind să se dezvolte şi să înfiinţeze plantaţii viticole cu struguri moderni şi solicitaţi pe piaţa externă, să construiască sere pentru producerea legumelor, pentru a obţine producţie calitativă, omogenă care să fie comercializată prin cooperativă. Un alt scop al Vegetal Com ar fi creşterea numărului de membri.

„Federația Agricultorilor din Moldova ”FARM” a fost sursa principală la crearea cooperativei, atât din punct de vedere financiar, dar şi organizatoric. Am primit suport la creare şi administrare, oferindu-ne un ajutor instituţional în valoare de 9 mii euro, iar la construcţia frigiderului am fost ajutaţi cu 5 mii euro. Am elaborat împreună planul de afacere, participăm la seminare, instruiri organizate de Federaţie", menţionează Victor Căpăstru.

img_4095

Preşedintele cooperativei este de părerea că problemele în cadrul unei cooperative, pornesc de la membrii ei care trebuie să fie selectaţi corect, să fie transparenţi şi să aibă încredere unul în celălalt.

„Membrii trebuie să înţeleagă că nu se cooperează cu scopul de a obţine ceva gratis, ci pentru aşi facilita activitatea. Trebuie să se înveţe să lucreze în comun. Să-şi stabilească un scop şi direcţia de activitate, să fie specializaţi. Sunt convins că atunci când alţi producători vor vedea că primii au rezultate vor tinde să se coopereze.Producătorii trebuie să se coopereze, pentru a nu ieşi la piaţă cu 500 kg de roşii. Ei trebuie doar să producă, iar cooperativa să se specializeze în vânzări", crede preşedintele cooperativei.

img_4104

[[en]]More Stories[[ro]]Mai multe istorii